Supercoopera

Supercoopera és un projecte per a dignificar l’accés a l’alimentació, a partir de tres pilars: l’autoorganització i participació directa de les persones que pateixen emergència alimentaria; L’accés a una alimentació saludable i equilibrada teixint complicitat amb la agroecologia del territori. I finalment, l’aprofitament alimentari. Un projecte que busca superar la cronificació de la pobresa alimentària i passar a ser part de la solució i per tant millorar la situació social de les persones i famílies participants.

Àmbit territorial de ciutat

El projecte, que actualment es troba en fase de prova pilota, circumscriu en l’àmbit municipal de Sabadell però les persones participants no es circumscriuen a un barri determinat, i alhora el projecte busca ser una eina replicable i multiplicable als diferents barris de la ciutat.

Què volem fer

El projecte busca crear un espai de resposta a l’emergència alimentària.

Un espai similar l’espai que cobreixen les cooperatives de consum (producte de proximitat, ecològic, relació directa amb el productor, enfortiment de la xarxa agroecològica de la zona…).

I per altra banda, l’entrada de l’excedent alimentari que ens arriba a través de la xarxa que durant aquests anys ha anat creant la comissió d’autogestió de la Plataforma d’afectades per la hipoteca i la crisis de sabadell (PAHC Sabadell)

Així doncs, treballem en la creació d’un Supermercat Solidari i Cooperatiu, un espai suficientment gran, que ofereix tota la gamma d’aliments frescos, de temporada, transformats, d’ús i consum quotidià, inclosos els articles de neteja, higiene… procedents de la donació, la transformació i dels acords amb els projectes agroecològics i de l’Economia Solidària. 

Un espai de resposta a l’emergència, però amb caràcter inclusiu i no estigmatitzador en el qual hi consumeixin persones amb recursos que busquen productes que no es troben als supermercats convencionals.

Apostem pels productes procedents de l’agricultura ecològica i/o de proximitat, aconseguint apropar aquests tipus de productes a les persones amb manca de recursos i podent completar les seves cistelles amb una alimentació equilibrada procedent del producte excedent i transformat.

Un dels objectius del projecte és crear un precedent replicable, un projecte que es multipliqui a diversos barris de la ciutat i pobles del país.

Qui ho fa

Les feines derivades es duran a terme per les famílies amb necessitats que alhora podran accedir als productes gratuïtament o a molt baix preu. 

Fomentem l’autoorganització i donem el protagonisme a les persones que pateixen directament l’emergència alimentària per tal de facilitar-ne l’apoderament personal i comunitari.

Per poder dur a terme el projecte estem parlant amb entitats del sector social, cooperatives de transports, entitats i cooperatives de l’entorn agroecològic, productors i distribuïdors, petit i mitjà comerç… 

Promovent així la intercooperació entre entitats, cooperatives i economia local.

Com ho volem fer

Aquest espai no parteix de zero, ja que compte amb el suport de diversos entitats, i un grup de persones vinculades a la PAHC Sabadell que cada setmana donen resposta en forma de 40 cistelles de productes frescos i alguns envasats procedents de l’excedent alimentari.

Què hem fet

En els pocs mesos de treball, ja hem augmentat les cistelles fins a una cinquantena setmanals. 

Hem creat una xarxa de confiança amb els productors agroecològics locals per tal d’aprofitar els aliments que ells ja no poden comercialitzar. Molts divendres, membres del projecte van a les finques per ajudar a recolectar (espigolar) el aliments i poder-los posar a les cistelles solidàries. 

La Campanya de Mandarines, 1000kg de mandarines provinents del País Valencià, han sigut comercialitzades. Fruit d’aquesta campanya, desdenes de quilograms han sigut posats a les cistelles i molts altres processats per fer-ne melmelada de mandarina. 

El projecte ja compta actualment amb una entitat, I escaig, per potenciar i coordinar l’activitat. 

I la recent creada cooperativa Supercoopera, fruit del treball dels membres del projecte i del premi guanyat al programa Les Baules, programa de promoció i suport a nous projectes cooperatius especialitzats en el sector agroalimentari.

I les que coses que han d’arribar!

Tots els projectes del Teler