Propostes i pràctiques ecosocials per un municipalisme radical
6 sessions / Sortida de 3 dies / març i abril 2024
A la llum d’un context galopant de crisi climàtica, democràtica, econòmica i de cures, els territoris esdevenen enclavaments claus en la disputa amb el capital. Superada la ressaca del que alguns han anomenat “el curt estiu del municipalisme”, cada cop hi ha més veus i projectes -diverses i disperses- que plantegen estratègies, pràctiques i propostes des del territori. Iniciatives que busquen contribuir des de l’àmbit local/territorial a una procés de transformació ampli, democràtic i rupturista dels Països Catalans (i el món), amb perspectiva feminista, antiracista i d’acord amb els límits biofísics del planeta. Aquests elements ens obliguen i ens donen l’oportunitat alhora per formar-nos i sacsejar la inèrcia, per vestir ponts i revolucionar (de nou) l’aposta municipalista.Transició ecosocial i sobiranies, democràcia comunal, municipalisme radical i béns comuns són alguns dels conceptes que, al nostre entendre, ens aproximen conjugats cap a noves estratègies compartides als territoris. Propostes que alimentades per l’economia crítica i feminista, l’ecosocialisme, el dret a la ciutat o l’Economia Social i Solidària ens plantegen estratègies per configurar un nou model de desenvolupament local transformador, autocentrat i democràtic. Un nou model que permeti una planificació col·lectiva del territori amb el focus en la reproducció ampliada de la vida.Aquest curs, doncs, vol contribuir en primer lloc al debat sobre les noves estratègies municipalistes, i fer-ho des de la conjugació de teories i pràctiques del territori. I en segon lloc, facilitar un espai de formació teòrica i coneixement d’experiències per als moviments socials, els projectes municipalistes i iniciatives de l’Economia Solidària. Una proposta que sorgeix del teixit de l’Economia Solidària i l’espai Mala Peça, com a eina complementària als múltiples debats i espais de construcció de nous municipalismes i noves estratègies de superació del capitalisme i la recuperació de les sobiranies. |
Estructura del curs
_ Què són, doncs, la democràcia comunal, els béns comuns o la transició ecosocial? Com podem multiplicar l’estratègia/es municipalista? Quin és el paper de l’àmbit local? Quins són els actors d’aquestes estratègies? Quina capacitat real tenim, i on som en el camí cap a una nova aposta municiaplista? Quines experiències brúixola tenim?
_ El curs es planteja com una eina formativa dinàmica i experiencial, és per això que es configura en tres blocs diferenciats distribuïts en 6 sessions i una sortida de tres dies. En primer bloc, de caràcter més teòric, ens endinsarem en diferents propostes i conceptualitzacions estratègiques i les vincularem a experiències d’arreu i dels nostres territoris. Un segon bloc a partir d’experiències polítiques i protagòniques del municipalisme recent i present ens donaran l’oportunitat de revisar l’estratègia i la pràctica per construir futures propostes i línies d’acció. I un bloc d’experiències en format sortida, que busca, a partir de la visita a algunes experiències inspiradores d’Euskal Herria generar un espai d’aprenentatge i debat entre els assistents i els projectes que ens acolliran.
Les sessions seran els dilluns (4, 11 i 18 de març, i 8, 15 i 29 d’abril) de 6 a 8 de la tarda a l’espai Mala Peça (Sabadell), i tindran una durada de dues hores. La sortida tindrà lloc els dies 24, 25 i 26 de març a Euskal Herria.
// Preus
_ Bloc 1 i 2 + accés als materials del curs: 25€
_ Bloc 1 i 2 + accés als materials del curs + sortida País Basc: 100€
*50% de descompte en els blocs 1 i 2 per a subscriptores de la Llibreria i treballadores sòcies de CENTDEU
El preu per l’assistència al Bloc 1 i al Bloc 2 és de 25 euros per persona. Això inclou la participació presencial a les sessions al Mala Peça i l’accés als materials de la plataforma d’aprenentatge.
El preu per l’assistència als dos blocs i a la sortida és de 100 euros per persona. Això inclou la participació presencial a les sessions, l’accés als materials de la plataforma d’aprenentatge, l’allotjament de dues nits durant la sortida i les visites i càpsules durant els dies de la sortida. Cal tenir present que aquest allotjament serà en habitacions compartides. Aquest curs es fa sense ànim de lucre, en funció de les inscripcions podrà, o no, cobrir-se alguna despesa addicional. Considerem que cal afegir que el desplaçament es farà coordinant els vehicles dels assistents.
*No és possible assistir només al bloc 3.
Si la teva situació econòmica et dificulta assumir les despeses del curs fes la inscripció indicant-nos-ho a observacions i ens posarem en contacte amb tu per veure quines opcions tenim.
Per tal d’inscriure’t cal omplir el formulari d’inscripció del web i et farem arribar les dades de pagament per transferència bancària.